Planten op Zandgrond. De grondsoort is bepalend voor de planten die je gaat kiezen voor je tuin. In dit tweede artikel over grondsoorten ga ik het hebben over zandgrond.

10 planten op Zandgrond

Door Ron den Dikken

Zit je op zandgrond dan heb je over het algemeen de meeste problemen met het aanslaan van de beplanting. Als je namelijk niet voldoende sproeit, kunnen de planten makkelijk uitdrogen.

Vasthouden van vocht

Het is verstandig om zandgrond te verrijken met organische stof en eventueel wat klei erbij en dat goed mengen zodat het water en voedingsstoffen vasthoudend vermogen groter wordt. Als je kunstmest strooit op zand en het gaat flink regenen, dan zullen planten niet veel hebben aan deze voedingsstoffen, want ze al zijn uitgespoeld voor dat de planten er wat mee kunnen doen.

zandgrond

Beregenen van zandgrond

Op zandgrond zullen diepwortelende bomen het fantastisch naar hun zin hebben. Bomen zoals de Berk en de Eik. Kijk maar eens naar de heidegebieden. Bomen die het daar goed doen, zullen het in jouw tuin ook goed doen.

TIP: Kijk eens in de omgeving!
Als je in de omgeving kijkt welke planten het goed doen, dan kies je daar het sortiment uit voor je eigen tuin of gebruik je die kennis in ieder geval als basis. Dan zal je een groep heesters, bomen en vaste planten krijgen die het ook uitstekend zullen doen op jouw zandgrond.

 

Vooral zonnige plekjes op zandgrond verdienen aandacht, omdat die extra droog zijn. Eigenlijk is zandgrond de enige grondsoort waarbij ik vind dat het zin heeft om een beregeningsinstallatie aan te laten leggen. Voor klei- en veengrond geldt dat over het algemeen de Nederlandse zomers nat genoeg zijn. Alleen het eerste en tweede jaar moet er gesproeid worden om ze goed op gang te krijgen.

10 planten die het goed doen op zandgrond

1. Acanthus mollis, Stekelige berenklauw, bloeit juni-augustus
2. Anaphalis triplinervis, Siberische edelweiss, bloeit juli-september
3. Caragana arborescent, Erwtenstruik, bloeit april-mei
4. Centranthus ruber, Rode valeriaan, bloeit juni-augustus
5. Cytisus scoparius, Brem, bloeit april-mei
6. Erigeron ‘Dunkelste Aller’, Fijnstraal, bloei juni-september
7. Geranium himalayense, Ooievaarsbek, bloeit mei-juli
8. Iris germanica, Baardiris, bloeit mei-juni
9. Lavatera ‘Barnsley’, Struikmalva, bloeit juni-september
10. Stachys byzantina, Ezelsoor, bloeit juni-augustus

Fotocredits bij dit artikel: iVerde.

zandgrond

1- Acanthus mollis

De Stekelige berenklauw is een zomerbloeier. Bloemen zijn wit/paars, blad is diep ingesneden. Vraagt om een zonnige plek in kalkrijke grond. Acanthus mollis wordt ongeveer 100 cm hoog. Bloei met opgaande bloemen. Opvallende borderplant, een berenklauw die bovendien niet giftig is. Onder andere te vermeerderen door zaai, scheur en stek, maar gebruik wel handschoenen. Redelijk winterhard. Geschikt als snijbloem.

10 planten op zandgrond

2- Anaphalis triplinervis

Siberische edelweiss is een sterke borderplant met witte bloemen die in tuilen bloeien. Hoogte 25-30 cm. Het duidelijk generfde, langwerpige blad is aan de onderzijde wollig harig. De plant gedijt op een zonnige, licht beschaduwde plek in droge en schrale grond. De bloemen van deze edelweiss kan je drogen en gebruiken als snijbloem. Plant wordt ook wel Witte Knoop genoemd.

erwtenstruik

3- Caragana arborescent

Hollandse naam Erwtenstruik. De plant geeft zonnige gele bloemen in het voorjaar. Naam is ingegeven door de vruchtvorming, de peulen lijken op erwtenboontjes. De zaden zijn eetbaar, zowel vers als gekookt. Gekookt kun je de jonge peulen eten als groente. Een winterharde heestertje dat een behoorlijke hoogte kan bereiken. Struiken worden ook toegepast in voedselbossen.

Rode Valeriaan

4- Centranthus ruber

Centranthus ruber ‘Coccineus’, Hollandse naam Rode valeriaan. Bloeit met gespoorde hardroze/rode bloemen. Bladeren staan kruisgewijs en eindigen in een scherpe punt. Hoogte circa 60-80cm. Zonnige, warme of zelfs hete standplaats. Geeft langdurige bloei in droge, kalkrijke grond. Terugknippen na de bloei levert meestal een tweede bloei op.

brem

5- Cytisus scoparius

Cytisus scoparius ‘Vanesse’ is een geelbloeiende brem. Opgaande heester met op latere leeftijd afhangende takken. Om de struik compact te houden moet je de uitgebloeide delen afknippen, hierdoor verhout de onderkant van deze voorjaarsbloem ook minder. Doet het goed op een droge standplaats. Hoogte 100-150cm. Goudgele bloemen. Zeer winterhard.

Fijnstraal-zandgrond

6- Erigeron ‘Dunkelste Aller‘

Hollandse naam Fijnstraal. Rijkbloeiende aster-achtige plant met violetblauw bloemen en goudgeel hartje. Bloeit vroeger dan de aster. Bloemblaadjes rond het hartje zijn zeer fijn en geven de bloem iets stralends. Zet de plant op een zonnige plek in grond die goed afwatert. Hoogte 50 – 60 cm. Knippen na de bloei zorgt voor doorbloei. Goede snijbloem.

ooievaarsbek zandgrond

7- Geranium himalayense

Geranium himalayense, Hollandse naam Ooievaarsbek. Bloeit met violetblauwe bloemen en decoratief blad. Ideale standplaats halfschaduw. Zonniger kan, maar dan wel in een vochthoudende grond. Hoogte circa 40 cm. Goed te gebruiken als bodembedekker. Plant heeft geen speciale zorg nodig. Door te knippen kans op nabloei. Goed winterhard.

baardiris

8- Iris germanica

Iris germanica ‘Ola Kala’, Hollandse naam Baardiris. Verlangt een zonnig plek en een bodem die goed afwatert en kalkrijk is. Geeft met de gele bloemen. Hoogte 70-90 cm. Door de bloei op hoge stelen geschikt als snijbloem. Vanwege een ‘baard’ op de bloemen worden deze irissen baardirissen genoemd. Kan na enkele jaren bloei gescheurd worden. Bloemen licht geurend.

Struikmalva

9- Lavatera ‘Barnsley‘

Hollandse naam Struikmalva. Zeer rijkbloeiende grootbloemige plant. Bloemen zijn eerst wit-roze en verkleuren in de zomerperiode naar roze. Verlangt een zonnige en beschutte plek. Hoogte 150-170 cm. Kwetsbaar in de winter. Kleinbloemige -minder uitbundig bloeiend- Lavatera’s zijn beter ten kou bestand. Ook populair is de variant ‘Sweet Dreams’.

ezelsoor zandgrond

10- Stachys byzantina

Stachys byzantina ‘Cotton Boll’ of Ezelsoor heeft opvallende zilvergrijze, wollige stelen en bladeren die rond de bloemknoppen sterk behaard zijn. Bloemen gaan nauwelijks open waardoor ze op katoen propjes lijken. Plant wordt wel gebruikt als bodembedekker en geeft roze bloemen. Zonnige standplaats en goed waterdoorlatende bodem. Hoogte met bloemen 30-50 cm, hoogte blad circa 15 cm.

Dit artikel is verzorgd door Levende Tuin Academie.
Deze informatie is ook te vinden in het boek ‘Plantwijzer’.

Plantwijzer_Ron_den_Dikken

Ron den Dikken is tuinontwerper en tuintrainer met duizend-tuinen-ervaring. Hij geniet tevens bekendheid als auteur van Plantwijzer en de Tuinagenda 12 maanden in de tuin.

Ron-den-DikkenRon den Dikken

Nog meer over grondsoorten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag. In deze serie van Ron den Dikken verschenen ook: