12 Bodembedekkers. Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin. Ze vormen een dicht tapijt en zijn daarom heel geschikt om kale plekken op te vullen. Maar groeien bodembedekkers ook op plekken waar weinig of geen zon komt? Jazeker! Zowel groenblijvende als bladverliezende soorten kruipen met gemak over schaduwplekken.

12 Bodembedekkers

voor schaduwrijke plaatsen

Wat zijn bodembedekkers? Dat zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat al snel een prachtig tapijt waar je zelf weinig aan hoeft te doen. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Een groot voordeel van bodembedekkers is dat onkruid nauwelijks de kans krijgt om toe te slaan.

viool, 12 bodembedekkers
schaduwplanten

kruipend zenegroen

Onkruid

Er is een scala aan soorten en kleuren waaruit je kunt kiezen. Wanneer je aan de slag gaat, begin je met het verwijderen van het onkruid rondom de standplaats. Meng tijdens het planten een dikke laag compost of mest door de grond, dan heb je jarenlang plezier van deze planten. De verzorging is heel eenvoudig. Als de planten te wild worden, is snoeien de oplossing. Een paar keer per jaar bijmesten doet ook goed, zeker bij de bloeiende variant. Je kunt deze 12 bodembedekkers het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Kijk eens op www.perennialpower.nl voor meer informatie.

Wintergroene bodembedekkers

Veel mensen kiezen voor wintergroene, bladhoudende bodembedekkers, omdat je er het hele jaar door van kunt genieten. Een van de bekendste is schaduwkruid (Pachysandra terminalis). Een andere bekende bodembedekker is de bosaardbei (Fragaria vesca). Maagdenpalm (Vinca minor) is nog zo’n klassieker.

Bladverliezende bodembedekkers

Een bladverliezende of in de winter afstervende bodembedekker verliest een deel van het jaar zijn blad. In de wintermaanden is daardoor de grond zichtbaar, maar in andere jaargetijden brengen ze des te meer vrolijkheid in de tuin.

12 bodembedekkers voor donkere plekken

1. Fragaria versa, Bosaardbei, bloeit mei-juni
2. Epimedium versicolor, Elfenbloem, bloeit april-mei
3. Ajuga reptans, Kruipend zenegroen, bloeit mei-juni

4. Viola labradorica, Labradorviooltje, bloeit april-mei
5. Pulmonaria saccharata, Longkruid, bloeit maart-april
6. Geranium himalayense, Ooievaarsbek, bloeit mei-juli

7. Heuchera ‘Rachel’, Purperklokje, bloeit juni-juli
8. Tiarella cordifolia, Schuimbloem/Perzische muts, bloeit april-juni
9. Asarum europaeum, Mansoor, bloeit mei-juni

10. Alchemilla mollis, Fraaie Vrouwenmantel, bloeit juni-augustus
11. Vinca minor, Maagdenpalm, bloeit april-mei
12. Pachysandra terminalis, Dikkemanskruid, bloeit maart-mei

fragaria_12 bodembedekkers

1- Fragaria vesca

Hoewel de aardbei van de zon kan genieten, doet deze Fragaria het ook prima in de schaduw. Fijne witte bloemetjes. Hoogte circa 25 cm. De vrij grote aardbeien zijn eetbaar. Gemakkelijke plant. Houdt van humusrijke grond. Te vermeerderen door delen. Zeer winterhard en half wintergroen.

elfenbloem

2- Epimedium versicolor

De zwavelgele Epimedium versicolor ‘Sulphureum’ luistert naar de mooie Hollandse naam Elfenbloem. Het is een bodembedekker met prachtige bloei. Hoogte 20 tot 30 cm. De bloemetjes verschijnen in de periode april-mei. Het bronsgroene blad zorgt na de bloei ook voor sierwaarde. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten. Langzame groeier. Vraagt humusrijke grond.

schaduwplanten

3- Ajuga reptans

Ajuga reptans, kruipend zenegroen, bloeit met violetblauwe bloemetjes in aarvormige bloeiwijze. Een laagblijvende, 5-10 cm, platgroeiende bodembedekker die groen blijft in de winter. Standplaats halfschaduw in vochthoudende grond. Ajuga reptans laat zich echter gemakkelijk delen en verplanten. Laat nieuwe aanplant niet uitdrogen.

Viola labradorica

4- Viola labradorica

Hollandse naam, Labrador-viooltje. Blauw-paars bloeiend viooltje met purperkleurig blad. Hoogte 15 cm. Bloementjes zijn lichtgeurend. Bodembedekker die zich gemakkelijk uitzaait en daardoor niet meer uit de tuin ‘te slaan’. Verlangt humusrijke, goed waterdoorlatende grond. Gemakkelijke plant. Goed winterhard.

fotocredits labradorviooltje
foto, wikimedia, Winfried Bruenken
intro-foto boven, wikimedia, Derk Ramsey

bodembedekkers

5- Pulmonaria saccharata

Hollandse naam Longkruid. Opvallend zijn de lieflijke roze en lila bloemen die aanvankelijk roodachtig zijn. De plant wordt niet hoog, 30-35 cm, en kan dienst doen als bodembedekker. Houdt van vochthoudende, humusrijke grond. Behalve de bloemen heeft het ruwe blad ook sierwaarde. Als de bomen nog kaal zijn, geeft Pulmonaria ‘Mrs. Moon’ al bloemen. Vermeerderen kan door oudere planten te delen.

bodembedekkers

6- Geranium himalayense

Geranium himalayense, Hollandse naam Ooievaarsbek. Bloeit met violetblauwe bloemen en decoratief blad. Ideale standplaats halfschaduw. Zonniger kan, maar dan wel in een vochthoudende grond. Hoogte circa 40 cm. Goed te gebruiken als bodembedekker. Plant heeft geen speciale zorg nodig. Door te knippen kans op nabloei. Goed winterhard.

purperklokje

7- Heuchera ‘Rachel’

Hollandse naam Purperklokje. Een bodembedekker met decoratief rood-bruin blad. Van de ‘Rachel’-variant is dat wat kleiner. Geeft mooie lichtroze pluimachtige bloemen op slanke stelen. Hoogte blad circa 20 cm, hoogte bloem circa 60 cm voor de bloem. Niet alleen mooi in de border, ook prachtig in een pot. Krachtige, winterharde plant uit grote familie.

schuimbloem

8- Tiarella cordifolia

Tiarella cordifolia is in ons land bekend onder de namen Schuimbloem en Perzische muts. Een bodembedekkende vaste plant met witte-lichtroze pluimvormige bloemen en frisgroen blad. Hoogte circa 20 cm. Planten in humusrijke, waterdoorlatende grond. Sterke, plat blijvende plant, goed winterhard en wintergroen.

mansoor

9- Asarum europaeum

Mansoor bloeit met onopvallende bruinrode kleine bloemetjes die zich schuil houden tussen glanzende oorvormige bladeren. Populariteit dankt de plant aan haar wintergroene kleed. Bladstelen zijn ruw behaard. Hoogte circa 20 cm. Een echte bosplant, verdraagt goed schaduw, verlangt wel een humusrijke bodem.

fotocredits, wikimedia, David Stang

8 tuinplanten

10- Alchemilla mollis

Hollandse naam Vrouwenmantel. Zeer geliefde bodembedekkende tuinplant. Mooi gekarteld en behaard blad, dat ook als groen accent wordt gebruikt in boeketten. In de schaduw geeft de plant minder bloei. Hoogte 30-40 cm. Zeer sterke plant die zich door haar geel-groene kleur in de border mooi laat combineren. Zeer winterhard.

vina minor

11- Vinca minor

Vinca minor, Hollandse naam kleine maagdenpalm, bloeit met mooie blauw/paarse bloemen. Sterke plant die overal in de tuin kan staan. Geeft in de zon natuurlijk wel meer bloemen. Laagblijvende, circa 15cm, wintergroene bodembedekker die het onkruid eronder houdt. Planten in niet te droge grond. Door te snoeien gaat de plant zich vertakken.

dikkemanskruid

12- Pachysandra terminalis

Hollandse naam Dikkemanskruid of schaduwkruid. De ideale wintergroene bodembedekker met glanzend groen blad. Bloeit met witte bloemetjes. Hoogte circa 25 cm. Vraagt humusrijke, goed water doorlatende grond. Alleen in de ochtend water geven in verband met kans op schimmelvorming als vocht niet kan opdrogen. Goed te snoeien. Zeer winterhard.

Let op het blad

Bont blad kan schaduw zelfs op lichten. De lichte plekken op het blad maken het letterlijk lichter en je schaduwborder krijgt daarmee extra karakter. Bontbladige schaduwgenieters zijn bijvoorbeeld bonte maagdenplan, bont kruipend zenegroen en bont longkruid.

Meer informatie zie ook www.appeltern.nl

Nog meer over bodembedekkers

Lees ook deze bodembedekkers artikelen op GroenVandaag: