Regentuin – Een regentuin? Die bestaat! Het regent tegenwoordig vaker en harder. Door toenemende bebouwing en bestrating kan het regenwater niet meer weg. In veel steden zorgt het regenwater voor overlast en schade aan straten, woningen, winkels en tuinen. Daarom zijn maatregelen nodig. Amsterdam Rainproof heeft samen met hoveniers die zijn aangesloten bij Branchevereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) 12 maatregelen op een rij gezet in een handzame folder. Deze werd maandag 4 juli gepresenteerd door Udo Kock, wethouder financiën en water van de gemeente Amsterdam.

Regentuin

Er staan voorbeelden in van kleine en grotere maatregelen om regenwater in tuinen op te vangen en te benutten. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, door bijvoorbeeld de aanleg van een regenwatervijver, groene daken op tuinhuisjes, grindstroken, een open goot of infiltratiekratten, kan iedereen zijn tuin met kleine of grote maatregelen regenbestendig maken.

Elke druppel telt

“Of het nu gaat om een regenton aansluiten, een groen dak op het schuurtje of de aanleg van een grindpad, elke druppel die je opvangt, telt”, vertelt Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG. “Groen is namelijk meer dan decoratie alleen, het helpt ook zeker om problemen zoals regenwateroverlast aan te pakken. Bovendien snijdt het mes aan meerdere kanten: wie tegels vervangt door groen, helpt meteen ook de biodiversiteit en de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De VHG-hoveniers staan de consument graag bij met advies en het uitvoeren van meer ingrijpende maatregelen zoals tuinrenovatie of -aanleg.”

regentuin, rainproof

Foto: links Egbert Roozen (VHG) en wethouder Udo Kock.

Sponswerking stad vergroten

Wethouder Udo Kock (Water): “We willen de sponswerking van de stad vergroten. Dat doen we met het programma Amsterdam Rainproof. We helpen met het ontwikkelen van waterbergende en waterdoorlatende straten en waterpleinen zoals bij het voorplein van het Mirandabad. Maar dat is niet voldoende, het regenwater valt overal en iedereen kan een bijdrage leveren. Deze praktische folder kan elke Amsterdammer inspireren en stimuleren om tuin of dakterras zo regenbestendig mogelijk in te richten.”

De Tuin van Jan: een regentuin

De overhandiging van de folder vond plaats in de Tuin van Jan in Amsterdam West, achter het Jan Maijenplein. De voorheen betegelde binnentuin is met hulp van buurtbewoners veranderd in een echte stadsoase, een zogenaamde Paradijstuin.

Meer over regen en de tuin

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: