BOSKOOP – Foeniculum vulgare, of zoals wij zeggen Venkel, is een bladvenkel en vormt dus geen knol. Heerlijk in een kruidenthee, soepen, eiergerechten, visgerechten, salades en marinades. Je gebruikt de venkel vers of kort verhitten.

VENKEL

Door Sandra Schouten

De naar anijs smakende zaden zijn goed te gebruiken in gebak, brood, koekjes, olie of azijn. De zaden kun je ook in de thee gebruiken. De zaden oogst en gebruik je wanneer ze rijp zijn, dat is pas in de herfst.

Venkel helpt
Venkel hoort bij de verwarmende zaadkruiden. Het zaad staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking. De krachtigste vorm is de venkelolie, die uit de zaden geperst wordt. Het kruid helpt onze maag en darmen te ontspannen, terwijl het de spijsvertering en de eetlust stimuleert. Gebruik voorkomt winderigheid en darmkrampen.

venkel-veld   venkel_gewoon_rood

Venkelzaad is ook goed voor de luchtwegen, het verzacht de hoest en wordt daarom veel toegevoegd aan hoestsiropen. Kauwen op het zaad onderdrukt het hongergevoel.

Vroeger werd venkel veel om het huis geteeld voor bescherming. Het kruid werd ook opgehangen aan deurposten en in de ramen om boze geesten te weren.

TIP:
De bloemen zijn zeer geliefd bij insecten. Of het bestrijden van luis. Zelf gebruiken wij de venkel ook als luizenvanger in het vroege voorjaar, net voordat de lieveheersbeestjes-larven er zijn om dit werk te doen. Doordat de nieuwe bladeren van de venkel zeer zacht zijn komen de luizen daarop af. Zit de plant vol dan knip je hem af, en laat de plant weer lekker groeien waarna je hem voor alles kunt gaan gebruiken waar je hem voor wilt gaan gebruiken.

Veel plezier met dit kruid.

Sandra_Schouten

Sandra Schouten

[Sandra Schouten runt samen met haar man Evert het bedrijf Schoutens Kruiden in Boskoop. De kwekerij legt zich toe op het onbespoten en gifvrij kweken van natuurlijk(e) kruiden. Van hun 125 soorten gekweekte kruiden zijn er 25 soorten munt, wat uniek is. Verkoop is gericht op particulieren, hoveniers, kleine gezellige tuincentra en horeca. Dit gebeurt via de kwekerij en via lokale markten. Voor meer informatie over natuurlijk(e) kruiden, zie facebook, Schoutens Kruiden.]

[foto-credits: wikia en rgb stock, Ayla87, Michael & Christa Richert]