Vroeg voor sneeuwklokjes – Gisteren, in het Leidse Van der Werf Park, heeft GroenVandaag de eerste klokjes gezien. En hier in Oegstgeest staan ze ook al te bloeien. Beetje vroeg, maar nooit vroeg genoeg. Die witte klokjes ze horen bij de charme van de winter, die vertederende bolbloemetjes.

Vroeg voor sneeuwklokjes

sneeuwklokje of galanthus

Lente aankondigen

De winter met zijn Kerst, kou en stemmige kleuren is een heerlijk jaargetijde. Voordat kleurige crocussen de lente aankondigen, kunnen we volop genieten van het klokje. En met een beetje geluk zie je ze in vele varianten, de dubbele het mooist.

De geslachtsnaam “Galanthus” is afgeleid van het Griekse “gala” (melk) en “anthos” (bloem), “nivalis” betekent: in of bij de sneeuw groeiend.

Galanthus nivalis

Er zijn meer dan 75 soorten en cultivars van het sneeuwklokje. Galanthus trotseert als eerste het koude weer. Zelfs als er sneeuw ligt, banen de bloemetjes van deze bloembollen zich er krachtig een weg doorheen om vervolgens hun bloemen te openen. De subtiele witte bolbloemetjes zijn eigenlijk de allereerste bloeiers die ons lentekriebels bezorgen.

Warm en koud

Wat te doen als het na een warme periode weer koud word terwijl de bloembollen al boven de grond groeien? Niets. Als het weer omslaat, ga dan niet al je bloembollen tegen het weer beschermen. Een korte vorst beschadigt de jonge bloembollen niet. Het beschadigt waarschijnlijk alleen de open knoppen.

Meer info op www.bloembol.org

sneeuwklokjes kijken

Galanthofielen

Ken je het geweldige sneeuwklokjesboek van Hanneke van Dijk en Gert-Jan van der Kolk. Sneeuwklokjes, over bloemen, galanthofielen en andere zaken. Zij belichten alle aspecten van deze hartverwarmende winterbloeier. Botanisch, cultureel, historisch en natuurlijk het gebruik in de tuin, al dan niet in combinatie met andere planten. De teelt- en verzorgingsgegevens zijn globaal en algemeen. In totaal worden ruim 150 soorten en cultivars vermeld.

Sneeuwklokjes kijken is goed tegen een winterdepressie.