Wijsgeer. In zijn boek bekijkt filosoof, wijsgeer en directeur van het Wereld Natuur Fonds, Johan van de Gronden, natuurbescherming vanuit het perspectief van de wijsbegeerte. Dat levert pakkende denkbeelden op, die zowel bemoedigend als verontrustend zijn, maar telkens tot nadenken aansporen. Tegen wie moet de natuur beschermd worden? En kan de mens, die alles in cultuur brengt, wel in harmonie met de natuur leven?



Wijsgeer in natuurbeschermen

Johan van de Gronden heeft zijn ervaringen als directeur van het Wereld Natuur Fonds en zijn achtergrond als filosoof gebundeld in het boek ‘Wijsgeer in het wild’.
“Ik verwonder me over de bijna onuitputtelijke rijkdom van het leven op aarde, over evolutionaire processen, over nimmer vermoede parallellen tussen culturele en biologische diversiteit, over de plek van de moderne mens in de lange keten van leven op onze blauwe planeet.”
Johan van de Gronden heeft zijn rijke ervaringen als directeur van het Wereld Natuur Fonds en zijn achtergrond als filosoof gebundeld in het boek ‘Wijsgeer in het wild’. In 10 essays laat hij zien dat achter de publieke façade van pandaknuffels en fotogenieke ijsberen een wereld van reflectie schuilgaat.
Een tocht met een Taoïstisch meester voert langs heilige bergen en eeuwenoude natuurgebieden in China. Een nachtelijke sterrenhemel in de Sahara leidt ons naar Immanuel Kant en de bronnen van de westerse natuurbeweging. Van de Gronden reflecteert op de wonderlijke relatie tussen levende talen en biologische diversiteit en op de ware wildernis-renaissance in Europa.
In Wijsgeer in het wild toont Van de Gronden verrassende perspectieven op mens en natuur, en toont hij zich een bevlogen natuurbeschermer.

Bron: Wereld Natuur Fonds

 



Groene leefomgeving

Meer lezen over een groene leefomvang, lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:
Leefomgeving opwaarderen met openbaar groen
Zijn tuinen de redding voor insecten en kleine dieren?
Deltaplan voor herstel biodiversiteit platteland
WWF: ‘Nederlandse natuur in grote problemen’