Het gewone sneeuwklokje – “Nog gedurende de winter en soms zelfs al in december kun je niet alleen in veel tuinen, maar ook in parken en bossen het Gewoon sneeuwklokje, Galanthus nivalis, vinden. Het wordt van oudsher in onze streken gezien als de eerste boodschapper van de komende lente. De fraaie klokvormige bloemen steken vaak ook boven de laatste sneeuw uit en ze kunnen behoorlijke tapijten vormen. Het sneeuwklokje is te herkennen aan: de blauwgroene grondstandige bladeren, de enkele bloem per stengel, waarbij de buitenste bloemdekbladen langer zijn dan de binnenste en de dwars gebogen vlek op de drie binnenste bloemdekbladen.”

Zie verder: Flora van Nederland

Het gewone sneeuwklokje

Intro-foto: rgb stock, lusi, Sanja Gjenero.

Publieksservice

De website Flora van Nederland is een publieksservice over het herkennen van wilde planten en hun omgeving en maakt als eerste gebruik van determinatievideo’s. De biologen Maurice Martens en Herman van Wissen zijn in 2008 gestart met Flora van Nederland. Zij maken gebruik van in eigen beheer geproduceerde plantenpaspoorten met unieke flora video’s en foto’s met uitgebreide uitleg om planten te leren herkennen. Deze flora online is voor iedereen die meer wil weten over wilde planten en plantengemeenschappen in ons land.

Voor wie geïnteresseerd is in wilde planten en hun omgeving, is Flora van Nederland een absolute aanrader. Een bezoekje aan deze site is een mooi eerste uitstapje in het nieuwe jaar.

Planten in het najaar

Ook genieten van de eerste bloemen in de tuin? Plant deze beauty’s dan in het najaar in de tuin, dan staan ze de winter daarop volgend in bloei. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Daarmee maak je het gazon feestelijk, tot de eerste maaibeurt. Meer weten over het gewone sneeuwklokje, zie de video op deze pagina:

Neem even de tijd… sneeuwklokjes planten