Planten op Kleigrond. Als je een plant koopt, zit er meestal een etiket bij met informatie over waterbehoefte en of de plant van schaduw of zon houdt. Hoogte en bloeitijd staan er ook bij. Wat meestal niet op het etiket is vermeld, is op welke grondsoort de plant het liefst staat. Dat is jammer, want de juiste grondsoort is belangrijk voor alles wat groeit en bloeit.

In Nederland zijn er ruwweg 3 grondsoorten. Kleigrond, zandgrond en veengrond. In samenwerking met de Levende Tuin Academie besteedt GroenVandaag aandacht aan grondsoorten. In deze eerste aflevering gaat het over kleigrond.

Planten op Kleigrond

Klei, vooral rivier- of zeeklei, is lastig te bewerken. Het kan goed zwaar zijn en bij regen is het een hele toer om een gat te graven: het sopt aan alle kanten. Op klei beplanting aanbrengen en onderhouden is een klus.

Door Ron den Dikken

planten_kleigrond

Nat en droog

Het eerste wat je moet doen, is zorgen voor een goede afwatering. Let er bij kleigrond goed op dat die in orde is. Heel wat planten geven het op als ze te lang met de wortels in het water staan of door de zware klei gebrek aan zuurstof hebben. ’s Zomers kan klei weer ontzettend hard worden. Als er van die grote scheuren in de grond ontstaan, is het net of je klei aan het bakken bent. Regelmatig sproeien helpt.

Voedselrijk

Een ander ’nadeel’ van klei is dat het bijzonder voedselrijk is. Ik heb het weleens meegemaakt dat ik vol enthousiasme in een bepaalde tuin planten gebruikte die volgens de ‘norm’ 120 centimeter hoog zouden moeten worden. Tot mijn verbazing groeiden diverse exemplaren uit tot zo’n 2 meter.

Onkruid

Wat ook lastig kan zijn op zware klei, zijn de vaak hardnekkige wortelonkruiden, bijvoorbeeld Riet, Kweek(gras), Zevenblad (ook wel Tuinmansverdriet genoemd), Heermoes of Heggewinde (Pispotjes). Het groeit alle kanten op en laat zich lastig verwijderen.

Geschikte planten

Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en planten zo goed mogelijk te laten gedijen, is het verstandig om op kleigrond eigenlijk alleen kalkminnende beplanting te gebruiken.

Een Rododendron zal een paar jaar overleven, maar hij zal nooit echt mooi worden op kleigrond. Hetzelfde geldt voor een Skimmia.

Natuurlijk zal een echte plantenliefhebber alles doen voor zijn planten en voor het sortiment dat hij in de tuin wil. Je kan de grond op een aantal plekken ook prima aanpassen. Maar wil je het jezelf wat makkelijker maken, kies dan alleen beplanting die echt op de klei past.

10 planten die het goed doen op kleigrond

1. Aruncus dioicus, Geitenbaard, bloeit juni-augustus
2. Astrantia major, Zeeuws Knoopje, bloeit juni-augustus
3. Carpinus betulus ‘Fastigiata’, Haagbeuk
4. Cimicifuga simplex, Zilverkaars, bloeit september-oktober
5. Helenium ‘Moerheim Beauty’, Zonnekruid, bloeit juli-september
6. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Hortensia, bloeit juli-september
7. Macleaya cordata, Pluimpapaver, bloeit juli-augustus
8. Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’, Japanse Herfstanemoon, bloeit september-oktober
9. Ribes sanguineum, Rode Ribes, bloeit maart-juni
10. Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’, Sering, bloeit mei

Fotocredits bij dit artikel: iVerde

geitenbaard

1. Aruncus dioicus

Aruncus dioicus, Hollandse naam Geitenbaard. De crème/witte pluimen zijn een lust voor het oog. Luchtige bloeiwijze. Mooi ingesneden blad. Hoogte circa 140 cm. Staat liefst op een lichte of halfschaduw plek in vochthoudende grond. Vaak solitair gebruikt, al zie je ook wel vakbeplanting. Goed winterhard, bladverliezend.

zeeuws knoopje

2. Astrantia major

Astrantia major, bij ons bekend onder de naam Zeeuws Knoopje. Astrantia major ‘Roma’ heeft prachtige lichtroze bloemetjes boven een scherm van donkere gekleurde schutbladen. Hoogte 70-80 cm. Zet Zeeuws Knoopje op een zonnige, halfschaduw plek in vochthoudende en voedzame grond. Gemakkelijke plant. Vermeerdering kan door scheuren. Geschikt als snijbloem.

haagbeuk

3. Carpinus betulus ‘Fastigiata’

Carpinus betulus of haagbeuk komt zo’n beetje half april in het blad. Het is een populaire tuinafscheiding met frisgroen blad, in de herfst donkergeel. Bladverliezend. Beste plantperiode is november-maart. De bladrand van haagbeuk is dubbelgezaagd, de nerven zijn goed te zien. Wordt de haagbeuk niet gesnoeid dan kan die uitgroeien tot een fikse boom.

zilverkaas

4. Cimicifuga simplex

Cimicifuga simplex ‘White Pearl’, Hollandse naam Zilverkaars. Plant gedijt in halfschaduw, in humusrijke grond. Vermijd direct zonlicht, daar is het blad gevoelig voor. Gefilterd zonlicht is prima. Lichtgroen blad en grote pluimachtige witte bloemen. Hoogte circa 125cm. Woekert niet. Vermeerdering kan door scheuren.

zonnekruid

5. Helenium ‘Moerheim Beauty’

Zonnekruid. Helenium ‘Moerheim Beauty’, is ontdekt en naamdrager van de Koninklijke Kwekerij Moerheim uit Dedemsvaart, Tuinen van Mien Ruys. Met recht een schoonheid. Rood/oranje bloemen met donkerbruin hartje. Hoogte 80-100 cm hoog. Plant vraagt een zonnig plekje. Mooi te combineren in een bontkleurige border. Geschikt als snijbloem. Rijk bloeiend.

hortensia annabelle

6. Hydrangea ‘Annabelle’

In Nederland zeer populair, deze hortensia met grote witte bloemen die wel een diameter kunnen bereiken van 25 cm. Standplaats halfschaduw in humusrijke grondgrond. Vaak worden meerdere Annabelle’s geplant, bijvoorbeeld als vakbeplanting. Hoogte 120-140 cm. Plant kan wel wat ondersteuning gebruiken maar is ook in sterke variant verkrijgbaar: ‘Strong Annabelle’. En door snoeien worden de stelen dikker maar worden bloemen kleiner.

pluimpapaver

7. Macleaya cordata

De Pluimpapaver is een hoge borderplant met fraai grijsgroen blad en artistieke witroze pluimen. Hoogte circa 200 cm, daardoor geschikt als achtergrond in de plantenborder of solitair tegen een muur in de zon. Oorspronkelijk voorkomend in Oost-Azië. Plant kan woekeren.

japanse herfstanemoon

8. Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’

Hollandse naam Japanse herfstanemoon. Opvallende, vrolijke roze/purperrode bloemen. De stengel is lichtbehaard. Dit is een prachtige bloeier voor laat in het seizoen. Zoek een plaatsje in halfschaduw en zet de anemoon in humusrijke, vochthoudende grond. Hoogte 80 cm. Na de bloei vormen zich mooie zaadpluizen. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten.

rode ribes

9. Ribes sanguineum, Rode ribes

De rode Ribes sanguineum bloeit soms al in maart met kleine roze bloemetjes. Heerlijk voor de eerste hommels en bijen. Ribes sanguineum ‘King Edward VII’ heeft rozerode hagende bloementrossen. Deze fraaie sierheester is bladverliezend. Hoogte circa 150-200cm. Verwijder ieder jaar enkele oude uitgebloeide takken en laat de nieuw gevormde takken ongemoeid, die geven nieuwe bloemen.

gewone sering

10. Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’

Een roze/lila dubbel bloemige geurende sering. Rijke bloemenpluim. Mooi als solitaire plant, echt een aandachtstrekker. Hoogte 200-350 cm hoog. Deze sering is goed te snoeien, maar dat hoeft niet. Takken worden ook wel gebruikt voor in de vaas. Zeer winterhard.

Dit artikel is verzorgd door Levende Tuin Academie.
Deze informatie is ook te vinden in het boek ‘Plantwijzer’.

Plantwijzer_Ron_den_DikkenRon den Dikken is tuinontwerper en tuintrainer met duizend-tuinen-ervaring. Hij geniet tevens bekendheid als auteur van Plantwijzer en de Tuinagenda 12 maanden in de tuin.

Ron-den-Dikken Ron den Dikken

 

 

Nog meer over grondsoorten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag. In deze serie van Ron den Dikken verschenen ook: